Şirketimiz, değerleme çalışmalarında farklı mesleki disiplinlerde yetişmiş ekibi ve gayrimenkul sektöründeki tecrübeleri ile; değerleme, danışmanlık, en iyi kullanım etüdü, proje değerleme, piyasa araştırmaları, altyapı değerlemeleri konularında, uluslararası değerleme standartlarında bağımsız, tarafsız ve bilimsel olarak hizmet vermektedir.
Uygun bir değer esasına göre tanımlanan bir değerlemeye ulaşabilmek amacıyla bir veya birden çok değerleme yaklaşımı kullanılabilir. Bu çerçeve kapsamında tanımlanan ve açıklanan üç yaklaşım değerlemede kullanılan temel yaklaşımlardır.
Bu yöntemler;
İkamet amaçlı kullanılan konut villa vb. gibi yapılar ile büro, ofis, dükkan vb. gibi ticari mülklerin gayrimenkul değerleme çalışmaları ile ağırlıklı olarak piyasa yaklaşımı (emsal karşılaştırma) kullanılmaktadır.
Sanayi tesisi gibi mülklerde maliyet yaklaşımı kullanımı oldukça faydalı olmaktadır. Ancak sanayi tesislerinde dikkat edilmesi gereken konu bina ve arazi değerlerinin üzerinde değere sahip olabilen makine, teçhizat ve üretim hattı değerlerinin tespitidir. Bu nedenle farklı eğitim ve uzmanlık disiplinlerdeki uzmanlarımız ile ortaklaşa çalışmalar yapılarak arsa, bina, makine ve teçhizat gibi farklı kalemlerin ayrı ayrı göz önüne alınmasının yanı sıra işleyen tesisin üretim kapasitesi, pazar payı, faydalandığı teşvikler, ham maddeye ve pazara uzaklık gibi değişkenlerde dikkate alınmaktadır.
Plazalar, Alışveris Merkezleri, Ofis Binaları, A ve B sınıfı ofis binaları gibi gelir getiren ticari mülklerin değerleme çalışmalarında mülklerin pazar yaklaşımı ile değerleme çalışmasının yapılması oldukça zor olmaktadır. Konu taşınmazlara birebir emsal teşkil edilebilecek mülk sayısı genellikle çok az sayıda olmakta ve nitelik bakımından birbirlerine göre ayarlama yapılması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle gelir getiren mülk değerlemelerinde piyasa satış ve kira değerlerinin araştırmalarına ek olarak gelir yöntemi ile nakit akışı hesaplamaları yapılarak değer tespiti yapılmaktadır. Buna ek olarak gelir getiren ticari mülklerin bulunduğu bölgenin demografik ve sosyo-ekonomik yapısının detaylı bir biçimde analiz edilmesi, bölgede yer alan diğer benzer gayrimenkullerin teknik özellikleri, aylık kira rakamları, hitap ettikleri sosyo-ekonomik çevre ve doluluk oranlarının incelenmesi çalışmanın temel dayanak noktalarını oluşturmaktadır.
Turistik tesis kapsamında değerlendirilen Otel, Resort Otel, Golf Oteli, Kaplıca, Apart Otel, Motel, Tatil Köyü, Pansiyon, Eğlence Merkezleri ve Marinalar vb. için yapılacak değerleme çalışmalarında, gelir yöntemi esas değerleme sistemi olarak kullanılmaktadır. Özellikle turistik konaklama tesislerinin bölgesel, fiziksel ve teknik özelliklerinin yanında oda başı maliyet ve gelir kalemleri, doluluk oranı, ekstra aktivite gelirleri ve işletme giderleri gibi kalemler dikkate alınan en önemli unsurlardır.
Kamu ya da özel sektör tarafından yatırımları yapılan Hastane, Poliklinik, Sağlık Ocağı, Sağlık ve Spor Merkezleri, Okul ve Dershane gibi taşınmazların değerleme çalışmalarında piyasa değerini oluşturan emsal satışların yanında, özel sektör tarafından yapılan yatırımların kira getiren mülkler olarak değerlendirilmesi ve bu bakış açısıyla da nakit akışı analizlerine konu edilmesi gerekmektedir.
Rekreasyon alanları genel olarak il ya da ilçenin ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarlanmakta olup değerleme çalışmasında yapılması gereken incelemeler ve analizler tüm kenti kapsamalıdır. Araştırma kapsamı geniş tutulan bu mülklerde bütün değerleme yöntemlerinin bir arada kullanılması gerekebilir. Geniş yüzölçümlü arsalar üzerinde planlanan rekreasyon alanlarının değer tespiti yapılırken özellikle arsa değerinin tespiti önemlidir. Bunun yanı sıra konumu, bölgenin nüfusu, hitap ettiği yaş aralığı gibi birçok kriter değerleme analizlerinde dikkate alınan önemli unsurlardır.
Gayrimenkullerle ilgili piyasa araştırmasında taahhüt ettiğimiz bağımsızlık, tarafsız ve bilimsellik ilkelerimizin olmazsa olmazı olan aşağıdaki hususlara özen gösterilmesi Aden Değerleme açısından son derece önemlidir.