Aden Değerleme

Gayrimenkul sektöründeki tecrübemizle; değerleme, danışmanlık, en iyi kullanım etüdü, proje değerleme, piyasa araştırmaları konularında, dünya standartlarında bağımsız, tarafsız, bilimsel hizmet vermekteyiz.

Değerlemede SPK Lisanslı Kuruluşun Önemi Nedir?

Gayrimenkul değerleme süreçlerinde, gayrimenkulümüzün çeşidi ve durumu ne olursa olsun; kanuna uygun bir şekilde süreç ilerletilmesi için devlet onaylı ekspertizlerin yapılması şarttır. Bu değerleme süreçleri tamamen bağımsız ve tarafsız ilkeler dahilinde yapılması gerekli olan değerlemeler olup sonucunda gayrimenkullerin piyasaya ve yasalara uygun bir şekilde değeri belirlenebilmektedir.

Bu noktada değerlemede SPK lisanslı kuruluşun önemi durumu ortaya çıkmaktadır. Çünkü yapılacak değerlemelerde hem tarafsızlık, hem teknik bilgi hem de profesyonellik gerektiğinden değerlendirmesi yapılacak gayrimenkuller için SPK lisansı bulunan profesyonel değerleme şirketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Gayrimenkul değerleme şirketleri genel anlamda bir taşınmazın değer tespiti süreçleri için gereken tüm faaliyetleri tek bir çatı altında kontrol ederek kendi bünyesinde tamamlamaktadır.

Lisansı bulunan değerleme firmaları da kendi aralarında SPK lisanslı ve BDDK lisanslı olarak ikiye ayrılmaktadırlar.

SPK lisansına sahip olan değerleme şirketleri, SPK dediğimiz Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirlemiş olduğu tebliğlerin izinde, bu kurul tarafından listeye alınmış olan şirketleri kapsama alanına almaktadır. Devlet onaylı uzman değerleme işlemleri bu şirketler tarafından yapılabildiğinden, gayrimenkul değerlemede SPK lisanslı kuruluşun önemi yadsınamaz durumdadır.

SPK Lisanslı Kuruluşların Değerleme Süreçleri

Bir kişi ya da kurum, değerleme ihtiyacı için değerleme şirketine başvurmaktadır. Sonrasında SPK lisanslı değerleme şirketleri, bu taşınmazın bulunduğu bölgedeki kendi firmasına ait lisanslı gayrimenkul uzmanını taşınmazın yerinde tespiti için göndererek, bağlı bulunduğu kuruluşlarda da inceleme yapmasını sağlar. Sonuç olarak taşınmazın piyasa değeri ve yasal durumu hakkındaki detaylı bilgiler profesyonel bir şekilde raporlanır.

Ardından bu rapor denetmene gönderilerek, iş sürecinin standardındaki tüm görevler uygulanarak tekrardan rapordan sorumlu olan değerleme uzmanına rapor geri gönderilir ve SPK lisanslı kuruluşlardaki uzmanlar belgeleri inceleyerek ekspertiz raporunu son haline getirir. Hazır haldeki rapor, ilgili kurum ve kişilere iletilmektedir.

SPK Lisanslı Kuruluşların Gayrimenkul Değerlemedeki İlkeleri

  • Tam Zamanlılık
  • Sorumluluk
  • Bağımsızlık
  • Bağımsızlığı Ortadan Kaldıran Durumların Değerlendirilmesi
  • Mesleki Özen
  • Sır Saklama Yükümlülüğü
  • İşin Kabulü ve İşin Devri Süreçlerinin Yakından Takibi
  • Sözleşme Zorunluluğunun Yerine Getirilmesi
  • Ücretin Tespit Edilmesi
  • Değerleme Raporunun Eksiksizce Tamamlanması
  • Mesleki Sorumluk Sigortasının Halledilmesi
  • Bildirim Yükümlüğünün Yerine Getirilmesi
Değerlemede SPK Lisanslı Kuruluşun Önemi Nedir?
Başa dön
tr_TRTR
Whatsapp
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?